MASALAH JEREBU ~

Assalam
huish rasa rasanya sekarang dah masuk musim jerebu ye dak?
semalam aku balik kerja
aku tengok bangunan bangunan pencakar langit ni
dah mula di selaputi dengan pemandangan jerebu
mula risau sebab jerebu ni memang akan memberi impak besar tau
aku ada lah research sikit pasal impak jerebu ni
bukan jelebu tau (:
by the way jangan pandang enteng pada masalah jerebu ni
jom scroll bawah sikit >_<

Kesan daripada jerebu ni akan menyebabkan kualiti udara akan terjejas
yelah udara kita ni perlu dijaga supaya bersih
kerana kita setiap saat minit dan jam kita mengirup udara kan
bila jerebu semakin tebal
debu dan asap yang akan kerap kali meliputi udara
jarak penglihatan yang sedahulunya 2 kilometer akan menjadi 50 meter
bayangkan betapa seriusnya masalah jerebu ni?
kalau yang penglihatannya masih baik dari 2 kilometer menjadi 50 meter
ce imagine yang rabun jauh or dekat tu berapa banyak meter pulak kan
pernah terjadi suatu ketika dahulu dimana IPU (Indeks Pencemaran Udara)
di Kuala Selangor dan Pelabuhan Klang mencecah 500
buat kali pertama di Malaysia sehingga diisytiharkan darurat di kawasan tersebut
akibatnya kilang dan pelabuhan ditutup manakala aktiviti luar di sekolah
terpaksa diberhentikan dengan kadar segera

Next jerebu boleh membawa kepada masalah kesihatan
terutamanya kepada golongan kanak kanak dan warga tua
penyakit seperti selesama dan batuk akan mudah merebak
kerana jerebu boleh menyebabkan badan lemah dan imunisasi rendah
apabila saluran pernafasan tidak menjadi baik ditambah dengan udara yang tercemar
penyakit asma serta penyakit respiratori akan mudah menyerang
plus ada penyakit penyakit lain macam kegatalan kulit,kegatalan mata dan others
haa nampak tak bahaya nya jerebu ni?

Then ekonomi negara pun boleh merosot
kerana tahap penglihatan yang rendah
akan menyebabkan aktiviti di luar disekat dan industri perikanan
dan pertanian terpaksa diberhentikan demi menjaga keselamatan
rakyat Malaysia yang terlibat harus mencari alternatif lain
untuk mencari pendapatan buat sementara waktu
industri pelancongan juga akan terjejas akibat dari 
para pelancong yang tidak mahu datang ke Malaysia kerana takut 
jerebu juga akan menjejaskan flora dan juga fauna

Haaa dah nampak tak kesan kesan jerebu kat situ?
ok jadi pakar kesihatan sekejap >_<
so menjadi tanggungjawab kita untuk mengatasi nya
korang boleh mengamalkan langkah langkah keselamatan
contoh bila keluar rumah tu korang boleh pakai mask
orang cakap apa? sebagai langkah berjaga jaga
sebab mencegah tu lebih baik dari mengubati
then jom kita amalkan and please beware keyy
sharing is caring!
kbai >_<


MORE ON >>>> THIS

p/s: credit to CIKGU ANELYZA



8 comments:

Anasyg said...

yup -setuju ngan sya - dhlah anas duk kat kuala slgr - mmg membimbangkan loh...

-sha for short- said...

uishh then camne?
beware lha key (:

bobiedanbad said...

pagi tadi suami akak text akak (kat sabah) dia kata KL jerebu..
so take care time jerebu ni

Edy Fee said...

jerebu mmg byk bahaya...kalau teruk bleh wat exident..tmbh tempat2 yang busy

-sha for short- said...

yeke? ok kak.thanks.u too (:

-sha for short- said...

yup betul tu.
so please beware (:

Waalid5035 ™ said...

orang yang bijak adalah orang yang menurunkan komennya disini,so sila turunkan komen anda disini yee peeps...

oleh kerana xnk jdi xbijak..copy je n klik...huhu

-sha for short- said...

hahahha.amboi (:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Thank you for visit my blog.Alright reserved by Syahira Adisa