TIPS-PENCARIAN TEMPAT UNTUK LATIHAN INDUSTRI (LI)

Assalam.Selamat tengah hari! Member-member aku keluar tinggalkan aku berseorangan di rumah. Sentap sangad.Sorang pergi KL shopping raya kodd.Yang sorang lagi dari pagi tadi until now tak balik-balik sebab buadd treatment rambut.Untunglha en.Aku? Duduk rumah pakai t-shirt and kain batik lepas tu pergi dapur buadd air kopi.Pergh! Percaya tak? Jangan lha percaya sebab itu semua bohong belaka.Supposed minggu ni aku balik Cheras tetapi disebabkan semalam ada taklimat LI pukul 2.30 petang.Batalkan niat dan redha sebab minggu depan baru balik cuti raya! Excited nya tapi yang paling sadis poli aku cuti seminggu je.Korang pula? Mesti berminggu-minggu kan.Budak matrik cuti 2 minggu kod.Ini tidak adik tidak adil.Sabar je lha.

Key sambung balik berkenaan dengan tajuk entry.Macam biasa kalau budak poli macam aku pergi praktikal sem 4.Now on aku dah sem 3 so mesti lha ada taklimat itu ini mengenai Latihan Industri ni.Jadi semalam dengan terlebih rajinnya aku pergi mendengar taklimat LI sebab ini kan first time aku nak pergi praktikal so aku mesti kena dengar taklimat supaya nanti senang tak menggelabah apa semua.Taklimat berlangsung hanya 1 jam lebih.Macam-macam masalah juga lha masa nak pergi LI ni.So aku dah mula rasa susah hati.Maybe masa batch aku ni praktikal yang last untuk sem 4.Untuk batch baru rasanya poli nak 'upgrade' bebudak praktikal pergi masa sem 6 and tak tahu lha ikut course or apa.Untungnya sapa yang praktikal masa sem 6 dah boleh terus kerja. Jeles :| So sesiapa yang batch aku and sekarang ni tengah pening memikirkan tempat LI yang sesuai,dekat sini aku nak bagi sedikit tips lha dari apa yang aku dengar and faham dari taklimat semalam.Macam lecturer aku cakap 'take note'.

Pertama-Jangan suruh orang lain pergi cari tempat LI.Which means korang kena handle sendiri pasal nak cari syarikat untuk LI.Bukan apa sebab kalau korang suruh orang lain yang cari kan tempat LI korang tu.Korang takkan dapat gambaran awal mengenai syarikat tu.Lagipun yang nak praktikal tu korang bukan orang yang tolong tanyakan tu.

Kedua-Jangan apply dalam satu masa.Maksudnya dekat sini korang jangan apply banyak sangadd syarikat dalam satu masa.Ye aku faham sebab korang takut tak dapat syarikat yang korang nak tu kan.Sebaiknya dalam satu hari tu korang pergi cari syarikat yang korang nak then bagi dia masa dalam seminggu or 2 minggu untuk bagi jawapan mengenai LI korang nanti.Tak ada lha korang pening kepala nak pilih mana satu.Sebelum kita pergi cari syarikat untuk LI,pihak poli akan menyediakan borang-borang yang perlu diserahkan kepada syarikat.Contoh macam borang jawapan and borang bidang tugas.So korang pergi lha photocopy beberapa helai then setiap syarikat yang korang pergi tu,lengkapkan lha apa yang patut dan serah kan pada pihak yang berkenaan.

Ketiga-Jangan cari syarikat yang besar.Maksudnya dekat sini korang kena cari syarikat yang sederhana tetapi bukan lha bankrup.Kalau kita cari syarikat yang besar ni,memang dia akan terima kita LI dekat tempat dia tapi nanti kerja-kerja yang sepatutnya kita kena buadd or tahu,dia tak akan tunjuk and ajar.Sebabnya korang ada lha orang baru then pengalaman and pengetahuan pun cetek lagi.So dia tak berani sangadd nak bagi korang buadd itu ini.Macam tu sia-sia je lha korang pergi LI tapi korang tak dapat pengalaman yang berharga  yang sepatutnya korang kena dapat.

Keempat-Komunikasi dan cara berpakaian.Ibarat kan korang sekarang nak pergi cari kerjakan.Takkan nak pakai selekeh and tak enak mata orang nak pandang? Macam biasa pakaian formal untuk lelaki adalah kemeja bersama dengan tie dan juga seluar slack hitam.Jangan lha pakai seluar jeans yang berbunga or terkoyak-koyak kat lutut or peha.Kalau korang nak pergi gig tak apa lha.And masa nak gosok tu kena tengok juga berapa garisan yang ada.Macam perempuan pula boleh mengenakan pemakaian baju kurung berserta tudung yang sesuai.Kalau free hair tu tolong lha ikat rambut kalau rambut tu dah rasanya panjang sangad.Akan nampak lebih kemas.Cara korang bertutur pun akan mempengaruhi keputusan LI tu.Sebaiknya bertutur lha dengan bahasa yang sopan dan boleh difahami oleh semua orang.Sebab korang akan membawa imej tempat belajar korang tu.Jadi behave yourself.

Kelima- Jangan memilih tempat LI.Kebiasaannya memang akan terjadi bila time dah LI then rasa nak tukar tempat LI atau sebagainya.Pertukaran tempat LI akan diukur nasib berdasarkan 3 faktor sahaja iaitu faktor keselamatan,faktor kesihatan dan faktor syarikat bankrup.Jadi pilih lha tempat LI sebaiknya dan uruskan pengurusan tempat LI tersebut dengan mudah.Contoh sekarang korang belajar dalam course civil engineering pure.Civil terbahagi kepada 3 iaitu pure,perkhidmatan bangunan and kayu.Syarikat yang korang dapat tu dia lebih kepada perkhidmatan bangunan.Tak apa just teruskan LI korang sebab korang akan dapat belajar sesuatu yang baru yang korang tak pernah tahu pun sebelum ni.Itu dah dikira pengalaman and pengalaman korang akan diiktiraf and diguna pakai apabila korang apply kerja lepas diploma nanti.Jadi jom cari pengalaman bersama.

Keenam- Rujuk kepada senior atau lecturer.Korang kena rajin-rajin kan lha mulut bertanya kepada senior korang pasal LI ni sebab diorang dah pernah ada pengalaman buadd praktikal dan semestinya diorang lebih mahir mengenai hal-hal sebegini.Jangan lha malu bertanya sebab malu bertanya kan sesat jalan.Ataupun lebih mudah terus bertanya kepada PA atau pihak yang berkenaan.Kalau ada taklimat pasal LI ni korang wajib pergi dengar untuk pengetahuan selanjutnya.Tak rugi pun kalau korang pergi dengar walaupun kengkadang membosankan sikit.Hihihi.Tapi chill lha.

Ketujuh- Jangan hantar surat jawapan melalui faks.Sekiranya syarikat yang korang minta tu bertanyakan kepada korang mengenai cara penghantaran untuk borang jawapan.Better korang jangan minta diorang hantar pakai faks.Bukan apa sebab takut borang jawapan korang tu tak akan sampai atau lambat sampai ke tempat belajar korang.Lebih baik korang suruh diorang hantar ke alamat tempat belajar korang macam poli ke or hantar ke rumah korang sendiri.Kalau susah sangad korang pergi lha ambil sendiri borang tu.Kalau pihak syarikat tu bertegas nak hantar pakai faks juga,korang boleh explain kan dekat diorang secara baik sebab selalunya tempah penghantaran borang jawapan tu memerlukan masa selama sebulan lebih.Jadi rajin-rajin kan lha diri korang sentiasa follow up mengenai perkembangan borang jawapan LI tu kan.Elakkan apply pakai telefon-menelefon ni ye sebab korang tak akan dapat maklumat details nanti.

Lepas aku dah habis menaip ni,aku terasa entry aku panjang pulak dah.Hahahah.Aku harap tips ni dapat membantu untuk mereka yang nak pergi LI atau yang akan pergi LI.Apa yang baik aku just kongsi.So good luck aku ucapkan.Aku pun tengah pening memikirkan syarikat mana yang aku nak cari nanti.Aku harap semuanya akan dipermudahkan lha.Korang dah boleh tarik nafas lega dah ye.And pergi lha baca entry lain pula.Kbai and selamat berbuka tau korang.

9 comments:

Che Rosliza Che mat said...

nfo yg menarik dear...

huahua said...

http://peaceder.blogspot.com/2012/08/peaceder-9-fakta-mengenai-durian-yang.html.. FOLLOW ME BACK

Anasyg said...

selamat berintern- bg anas> nak pilih sampai 7 company at a time tu ta salah, tp at last, mmg kena tengok betul2 yg mana kita ok. So, org tu kena BRILLIANT at managing time utk handle- interviews, questions, dan yg sewaktu dgnnya- kena check in details, company tu buat apa, lokasi dia reachable tak? berapa elaun dia bagi *make dis one last to ask, then last but not least, kena tanya bidang kerja. Sha boleh check blog anas yg time anas kena interview utk praktikal tu ^^, dan jgn lupa check google utk tips interview - belambak2 ^^, this entry is nice enough :) good luck again. dan selamat hari raya sha.

Edy Fee said...

hehehe kawan unimap pon tgah LI skrg..tak sabar tunggu diorang balik.windu

salam blogger
nak maklumkan keputusan
MY FIRST GIVE AWAY


FEEL FREE TO VIEW

http://edyfee.blogspot.com/2012/08/keputusan-rasmi-my-first-give-away.html

jangan marah kalau tak menang yer
selamat berpuasa dan selamat menyambut hari raya

timm_bill said...

ala..lambat pulak baca artikel nieyh..hu3..

Outbound di Malang said...

nice post :)
ditunggu kunjungan baliknya yaah ,

Edy Fee said...

kunjungan sempena raya

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
MAAF ZAHIR DAN BATIN

Sha Messy said...

che rosliza che mat- thanks kak (:

huahua- alright done singgah awak (:

anasyg- suka spam kan! hihihi.anas memang.thanks for the info dear. alright.nanti sha rajin sha pergi singgah kat blog anas tau!

edy fee- dah view dah awak. thanks singgah. selamat hari raya juga. maaf zahir batin.

tim bill- haha kenapa lak awak?

outbound di malang- alright sekarang singgah (:

timm_bill said...

hu3, dah habes praktikal sudah..he3..alhamdulillah..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Thank you for visit my blog.Alright reserved by Syahira Adisa