Politeknik Ni Best Ke?

Assalam. Selamat malam readers. Kebanyakan yang aku baca dekat twitter, facebook dan blog ramai yang target dapat politeknik berbanding universiti. Ada seseorang tanya aku di twitter 'best ke politeknik ni kak? Cuba cerita sikit pasal poli?'. So aku rasa terpanggil pula untuk update entry mengenai politeknik. Entry ini overall pendapat aku sendiri sama ada kau suka atau tak, terpulang yang penting Kak Ton paling comel. Actually dah banyak dah entry pasal politeknik, cuma nak tak nak je lha kau google kelebihan politeknik ni. 

Continue for sure lha aku tengok ramai juga macam yakin tak yakin je nak ambil politeknik ni walaupun itu je yang kau layak dapat buat masa ni, sebab ada ayat yang nak termeninggal juga apabila didengar dan dibaca. Contoh ayat  :

Ayat pertama - Dapat poli je? Bapak buang masa. Baik aku tunggu 2nd intake. 
Ayat kedua    - Poli? Hmm apa kelas poli. Buat malu je. 
Ayat ketiga    -Politeknik? Susah kot nak dapat kerja. Ramai menganggur kat luar sana. 

Contoh ayat makcik ll pula *tidak ada kena mengena dengan yang masih hidup atau yang telah meninggal dunia

Makcik 1 : Anak kau dapat belajar mana?
Makcik 2 : Anak aku? Hmm, tak dapat masuk universiti. Dapat politeknik je. Anak kau?
Makcik 1 : Oh anak aku dapat masuk universiti. Apa tu? Universiti bla bla bla. Kau rasa terjamin ke masuk politeknik tu?

Kalau ditanya pendapat aku, kita nak belajar tu semuanya bergantung atas usaha dan daya kau sendiri. Kau yang menentukan arah mana yang kau nak pergi. Kalau dipaksa dan kau tak nak, tak berguna right? Kalau kau rasa politeknik ni macam tak ada curlass untuk kau masuk, kau boleh tunggu 2nd intake or 3rd intake ataupun buat rayuan balik untuk permohonan universiti. Kalau nak continue sangat, sambung form 6. Membe-membe aku ramai yang dah sambung degree after STPM. Tak masuk u pun masa diploma tapi dapat juga sambung degree kat u. Aku sambung degree lambat lagi sebab nak lunas ptptn dulu. Maybe permasalahan utama yang orang fikir pasal politeknik ni ialah kalau masuk poli time dip, nanti degree mesti susah nak apply u. Second, laku ke certificate/dip poli ni? Fyi, kalau kau cari kerja pun, ok aku admit dia tengok juga apa level belajar kau. Then dia akan tengok apa experience kau, experience untuk kau demand gaji. Kalau kau freshie, experience pun takde tak kisah la dari institut/u mana starting salary mesti se k lebih tak kesah degree or dip. Beza gaji dip dengan degree pun cuma berapa ratus je. Ini pengetahuan aku la sepanjang aku cari kerja lepas habis belajar ni. 

So far sekarang ni aku dah selamat tamat pengajian secara tak rasminya sebab belum grad lagi. Next year baru dapat grad. Uhuk, lama betul. Poli best la bagi aku sebab yuran murah pun murah. Masa semester 4, aku dapat practical kat Shah Alam. Elaun RM 250 je kot tapi bulan ll mesti dapat nak dekat ll 5 rat sebab elaun luar + ot. Poli Shah Alam ni ada 4 course je, 3 course engineering (awam,elektrik,mekanikal) and satu lagi perdagangan. Trust me, syarikat construction lebih prefer cari pekerja yang lebih kemahiran dari teori macam poli/ikm dan sebagainya. Tak lah aku cakap u ni tak bagus, kang tak pasal wa kena ban pula dengan bebudak u. Aku just geram orang yang perlekeh-lekeh poli ni, pandang hujung mata je padahal sesebuah institusi/u ni semua ada baik buruknya. Depends diri kau la ke mana kau nak bawa diri/perubahan/kejayaan nanti kat sesuatu tempat tu. 

Kalau korang nak tahu apa kelebihan politeknik dengan lebih lanjut, korang boleh usha entry INI. Blogger ini ialah sahabat aku/sama poli/sama kelas. Korang kenal dia? Famous kau jamal. HAHAHA. Dalam entry tu akan menerangkan apa sebenarnya kelebihan politeknik ni. Oh sebelum tu, sila abaikan kata ll kesat, emosi jiwa dan pronunciation beliau. Setiap blogger ada pendapat masing ll? Pendapat tu mesti banyak and berbeza-beza, guess they change their mind. Sama ada pendapat tu di'upgrade' atau di'downgrade' kan lagi, tu je.

Last but not least, buat lha keputusan yang bijak. Belajar mana ll tu sama je as long as kau ada usaha untuk belajar, dapat lah hasilnya. Allah is a good planner. Keep believing and praying on him. But sebelum tu, better kau buat research dulu tentang bidang atau course apa yang kau dapat. Macam aku, course civil ni pun abang aku yang suggestkan. Ok tbh, aku tak tahu pape pasal engineering sebab dulu belajar sains. Memang tak tahu and tak pernah minat sebenarnya engineering ni, sains pun sama. Aku suka maths! HAHA. Nanti kau akan jumpa lagi key add maths and maths tu. Tapi dah lama ll belajar, jadi minat la and ada la sikit ll ilmu tu. Alah macam kau kena kahwin paksa, tak suka ll lama ll sayang and cinta juga. Tetiba. HAHAHA. Tapi itu lah hakikat bila kau jumpa sesuatu yang baru ni. Tak semestinya apa yang kita belajar, kita akan jadi tu juga. Percaya pada rezeki yang telah diberikan. Banyakkan bertanya sebab malu tanya sesat jalan. Tak nampak jalan, maksudnya kau careless. Sekian untuk malam ini, penat aku bebel. Sorry if ada ayat aku yang korang terasa dan merasa. Ada yang dapat PSA ke? Wah good luck ea, Insyaallah. Bye! (:

Nota mata : Junior yang tercari-cari nota/soalan exam sem ll lepas/buku dari sem 1-6 boleh pm akak kat fb. Tapi yang course kejuruteraan awam pure je la. Sebab kat rumah akak dah banyak kertas. Nak buang syg. Akak ada soft copy and hard copy. If nak self pick up boleh datang ke bandar tasik selatan. If nak soft copy je boleh bagi email, add akak kat fb, nanti akak approve. Yang tercari bahan ll lukisan kejuruteraan pun boleh pm. Akak ada barang ll nya. Good luck! Sebarang pertanyaan pasal poli ke, rumah sewa or anything boleh pm akak. Jangan la tanya macam mana nak masuk u, blusher dimuka nanti. HAHAHA! Politeknik dah diiktiraf universiti hokey, dah setaraf dah dengan u yang dulu ll nya institut. Curlas. Heh







19 comments:

Ikhmal Malique said...

saya adalaha lepasan politeknik. apa yang saya boleh kata. politeknik adalah sangat ohsem. sama taraf dengan universiti.

Aku Penghibur said...

serius politeknik the best.. im one of them product..cewahhh !!!

yen(toka ziizokukuto) said...

nice entry :) ,,seriously,,poli best je,,sama je macam u lain ,,its depend la pada diri sendiri gak,,,masuk u yg gah pun kalau tak leh bawak diri,,jatuh gak :)
peace no war :) nice entry,,go poli go :)

shahirdkm said...

just nak bagaitau politeknik premier dah upgrade to universiti pada 2015 ye. bhwhaha akak ni senior goodluck ya grad nanti. saya baru sem 3 hee bye

Anonymous said...

Wah tq syahira, adik sy akn jd junior awak kjteraan awam d poli shah alam. Mlpor mggu dpn

Bicara Hati said...

Tq2

Anonymous said...

Salam.. yg penting niat untuk belajar.. bila masuk u kalau pointer teruk susah juga.. setiap jalan, setiap pengajian, setiap usaha pasti ada ruang untuk berjaya walaupun ia kecil.. selalu ada semangat MAN JADDA WA JADA.. assalamualaikum

Anonymous said...

a'skum..kalau kita nak msuk poli kan?? trus dpt ke?? hope dibalas ek..

Anonymous said...

a'skum..kalau kita dha buat rayuan nk msuk poli..trus dpat ke??

Anonymous said...

a'skum..kalau kita dah buat rayuan msuk ke poli..trus dpat ke?? hope dibals dgn cpt..sbb nak buat kputusn

Anonymous said...

kalau kita dha buat rayuan nak msuk ke poli..trus dpat ke?? hope dblas dgn cpt..sbb nak buat kputusn.. tq

MIA said...

salam kak sye dpt kos kejuruteraan elektrik dan elektronik dan sye ada ke permpuan amik kos ni..

Anonymous said...

salam kak sye dpt kos kejuruteraan elektrik dan elektronik tp ada ka ramai perempuan amik kos ni..sye takot xda kwn permpuan

Anonymous said...

Ada je. Ramai perempuan yang ceburi bidang kejuruteraan elektrik.

Anonymous said...

Assalamualaikum kak. Saya dpt kejuruteraan elektronik (komputer). Okay ke course tu?

Muhd Ashraf said...

Saya pelajar art stream , subject tambahan saya cuma account , ekonomi dan tasawwur islam . Saya dapat kejuruteraan mekanikal , bolehkah saya bwk course tersebut

Anonymous said...

Kak sy nak nota kak boleh self.pickup.ke email ke amirulrashid145@gmail.com nk no akk

Anis Saairi said...

politeknik is the best.. siyessly sekrg daa sambng blaja kat UUM.. HYEdear.. bolei singgah akak punya blog.. review pasal peluang pelajar poli sambng u ad disana.. http://anisceritra.blogspot.my/

Anonymous said...

Saya nak tanya..saya nak masuk politeknik tapi saya lebih berminat untuk jadi barista? So ape yang saya kena ambek??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Thank you for visit my blog.Alright reserved by Syahira Adisa