PRAY FOR GAZA

Assalam. Jam 2.30 pagi tapi aku belum tidur lagi. Mood study memang dari petang tadi until now tak datang-datang. Nak bertweet sambil melayan RESPONANDA by Ben Ashaari tapi terkena tweet limit pula. Batalkan niat seketika then ternampak #PrayForGaza in trending world wide. The whole world speak and think about the same things. But as a Muslim's, what must we should do to help this innocent people? Aku terfikir dengan cara apakah aku dapat membantu umatku di sana? Dengan apa cara kita dapat membantu mereka? Tweeting and blogging does not use but at least it can help to send our doa's to our Creator. But the most important is ask for a mercy during the prayers and that will help. Insyaallah. It's Maal Hijrah and zionist attacked gaza, it shouldn't be happen actually.

Aku, kau dan kita semua masih mempunyai tempat tinggal dan mungkin sekarang sedang tidur lena di atas katil berempuk but what will happen to them right now? While we sleep tight and having sweet dream but they are fighting for facing the bullets. Bloods everywhere but they wouldn't stop fighting for themselves. Israel burn to death about 10 palestinians in 5 hours and sanggup tak membayangkan salah satu ahli keluarga kita dianiaya sebegitu rupa? Can I called that this is 'the cruel world'? Takkan tak ada sedikit pun rasa belas kasihan dan simpati Israel kepada Palestin, Syria dan negara Islam lain? How many of us actually have the courage of a 7 year old Palestinian who stands up to her oppressor? Belum tentu ada satu dalam sejuta pun yang mempunyai keberanian seperti anak kecil Palestin.

Kalau nak kira, barang dari Israel dekat Malaysia ni memang banyak and maybe Tesco juga dari Israel. Kalau tak salah tapi kalau salah mohon betulkan balik auta ini. Antara barangan yang boleh diboikot seperti Coke, McDonald, Starbuck, Nestle, Nokia, Loreal and etc. Setiap 1 sen barangan yang kita beli tu memang kita automatik masukkan dari tabung Israel. Tapi itu juga lha barang-barang and makanan yang aku makan and pakai sampai sekarang. Macam nokia, minum Coke, having a fast food dan etc. Ya Allah bersalahkah aku membelanjakan itu semua sedangkan barangan serta makanan dan minuman itu hak cipta terpeihara dari Israel durjana!

I always remind my mind that be grateful tentang apa yang ada di sekeliling. Kita dapat makan dan minum dengan sempurna, dapat such as angelic parents yang bagi kita full of love and sacrifice, masih bernyawa sampai sekarang, masih dapat online facebook, twitter dan sebagainya. Bukan sebab rasa alim baru buat entry macam ni cuma ini peringatan kepada diri sendiri dan juga yang lain. Bersyukurlha dengan apa yang kita ada sekarang ni. Cuba belajar bersyukur tentang sesuatu perkara dan jangan asyik merungut. Aku pun macam tu juga kadang-kadang. Kalau kita rasa susah, just remember that ada orang yang lagi susah dan hidup serba tak aman macam dekat Gaza sekarang.

Last but not least, there's nothing to be afraid when Allah is with us, just believe and put your trust on Him. Insyaallah, everything is gonna be fine soon. Amin! Allah always with us. Stay stronger Palestinian! We're always with you. Bye :D Salam Maal Hijrah.










3 comments:

Fendy said...

selamatkan gaza....

HanaNabihah said...

Ya Allah. Lindungilah saudara seIslam kami di Gaza. Amin...

nik ros said...

Pray for Gaza
moga Allah lindungi mereka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Thank you for visit my blog.Alright reserved by Syahira Adisa